Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 17.05.2011
Tematica: legea învăţământului – predarea limbii române ca a doua limbă
Categoria articolului: reportaje
Pagina (dacă este cazul): 3
Autorul articolului: Ovidiu Barbulescu
Titlul articolului: Marko Bela: Coalitia e in aer
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/news/marko-bela-coalitia-e-in-aer-predarea-istoriei-si-geografiei-in-limba-minoritatilor-eliminata-la-camera-dupa-ce-un-proiect-a-trecut-tacit-8271463



Adoptarea iniţiativei "demagogice şi ultranaţionaliste" care elimină obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor dovedeşte defecţiunile coaliţiei, iar susţinerea acesteia ar putea arunca în aer coaliţia, a declarat, marţi, Marko Bela

Adoptarea iniţiativei "demagogice şi ultranaţionaliste" care elimină obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor dovedeşte defecţiunile coaliţiei, iar susţinerea acesteia ar putea arunca în aer coaliţia, a declarat, marţi, vicepremierul UDMR Marko Bela.

El a precizat că Guvernul şi coaliţia susţin varianta deja adoptată a Legii educaţiei, dar că promovarea acestei iniţiative, adoptate deja tacit de Camera Deputaţilor, ar putea arunca în aer coaliţia.

Camera Deputaţilor a adoptat, tacit, propunerea legislativă a deputatului Mircia Giurgiu potrivit căreia se elimină din Legea educaţiei prevederea privind obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor naţionale.

"Eu ştiu că Mircia Giurgiu nu mai face parte din grupul parlamentar al PDL şi că acum este independent. În ceea ce priveşte problema Istoriei şi Geografiei, aceasta a fost deja tranşată prin Legea învăţământului şi atât Guvernul, cât şi coaliţia majoritară susţin formula adoptată în Legea învăţământului. Faptul că a trecut o astfel de iniţitivă demagogică şi ultranaţionalistă prin Camera Deputaţilor în mod tacit dovedeşte însă defecţiunile coaliţiei, şi anume că nu reuşim să avem majoritate nici pentru adoptarea unei legi, nici pentru respingerea unor proiecte proaste", a spus senatorul UDMR, vicepremierul Marko Bela.

El a arătat că ştie, în baza unei discuţii cu premierul, că şeful Guvernului se delimitează de iniţiativele şi proiectele lui Mircia Giurgiu, care zilnic propune "câte o prostie" în Camera Deputaţilor.

Întrebat de MEDIAFAX dacă această problemă va fi discutată în coaliţie astfel încât iniţiativa legislativă să nu fie adoptată şi în Senat, Marko Bela a precizat că membrii coaliţiei şi ai Guvernului susţin varianta deja adoptată a Legii educaţiei, dar că promovarea unei astfel de iniţiative ar putea să arunce în aer coaliţia.

"Repet, coaliţia şi Guvernul susţin varianta deja adoptată în Legea învăţământului şi susţinerea unei astfel de iniţiative, ca a domnului Giurgiu, ar putea să arunce în aer coaliţia, vă spun sincer. Este o problemă extrem de sensibilă pentru noi, dar nu am cunoştinţă că majoritatea guvernamentală sau cineva din majoritate ar susţine această iniţiativă. Putem ridica problema dacă apare o suspiciune că lucrurile nu sunt în ordine, dar în afară de ideile extrem de proaste ale domnului Giurgiu eu nu am cunoştinţă că în coaliţie ar exista probleme în legătură cu istoria sau geografia", a spus Marko.

Deputatul Mircia Giurgiu a propus, în proiect, abrogarea alineatului 8 al articolului 46 din Legea 1/2011 privind educaţia naţională, care stipulează că în învăţământul primar, gimnazial şi liceal cu predare în limbile minorităţilor naţionale Istoria şi Geografia României să fie predate în aceste limbi, după programe şcolare şi manuale identice cu cele pentru clasele cu predare în limba română, cu obligaţia transcrierii şi a însuşirii toponimiei şi a numelor proprii româneşti şi în limba română.

Iniţiativa a fost adoptată tacit deoarece termenul stabilit pentru dezbatere şi vot final, 1 mai 2011, a fost depăşit.

Comisia pentru învăţământ a propus respingerea proiectului, iar Guvernul nu a transmis un punct de vedere cu privire la acest proiect.

Camera Deputaţilor este primul for sesizat cu acest proiect, Senatul fiind decizional.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.